Venezuela nousi otsikoihin alkaessaan pohjois-koreamaisen aseidenkalistelun. Kuten Pohjois-Koreassa, myös Venezuelassa lienee suurimpana syynä  romahteleva valtiontalous, josta maiden hallinto yrittää saada huomiota pois. Samaten ulkoinen vihollinen yleensä yhdistää kansaa johdon taakse.

Venezuelan BKT on laskemassa tää vuonna 3-6% viime vuoden yli kolmen prosentin takapakin päälle. Myös ensi vuonna kansantalouden odotetaan supistuvan. Inflaatio on kiihtymässä viime vuoden 25%:sta 40%:in tänä vuonna. Valuuttavarannot romahtivat toukokuussa USD13,1mrd:in. Laskua siis 20mrd vuoden 2008 joulukuun huipuista. Valuuttaa Venezuela saa tätä nykyä lähinnä öljyn viennistä, tosin nykyinen USD75-80 välillä liikkuva öljynhinta ei riitä maan tarpeisiin vaan varannot kuluvat miljardin kuukausivauhtia.

Viimeisin on huolestuttava luku sillä sisäinen tuotanto on ajettu kaaokseen kansallistamis- ja sosialismikokeilujen myötä, ja Venezuela joutuu turvautumaan tuontiin ja säännöstelyyn jopa perustarpeissa.

Tyytymättömyys Chavezin hallintoa kohtaan onkin kasvamassa, venezuelalaisista jo 57% pitää nykyhallintoa syyllisenä ongelmiin. Kun maassa on edessä kongressivaalit syyskuussa, on Chavez päätynyt turvautumaan sapelinkalisteluun kannatuslukujen nostamiseksi.

Vaalien häviäminen olisi hallinnolle noloa, muttei merkitsisi vallan menetystä: Vaikka chavinistit häviäisi kongressivaalit toimeenpanovalta säilynee Chavezilla ainakin vuoden 2012 presidentinvaaleihin saakka.

Venezuelan vaalien jälkeen (oli tulos mikä hyvänsä) voi koittaa liennytyksen aika. Tilannetta helpottaa se että Kolumbiassa vaihtuu presidentti elokuun alussa. ”Uuden” kolumbialaisen hallinnon kanssa neuvottelu voi tarjota Chavezille mahdollisuuden kerätä propagandapisteitä.

Venezuela on perinteisesti ollut tärkeä kauppakumppani Kolumbialle. Uusien jännitteiden vaikutusta rajoittaa se että kauppa maiden välillä on jo supistunut yli 60% siitä kun suhteiden tulehtuminen alkoi 2008. Kolumbiaan voi sijoittaa parhaiten indeksiosuusrahaston GXG:n tai Bancocolombian (CIB) osakkeita ostamalla. Molemmilla on takanaan erinomainen puolivuotiskausi, nousua yli 30% tammikuun alusta. Poliittisen tilanteen kiristyminen ja voittojen kotiutus voivat tarjota ostopaikan.

Mainokset