Chavez jatkoi teatteriaan hyödyntämällä Kolumbian presidentin vaihdoksen ja lupaamalla tällä kertaa suhteiden parantumista. Chavez matkusti Kolumbiaan vain muutama päivä siitä kun Juan Manuel Santos aloitti kautensa.

Eniten suhteiden parantumisesta hyötyy Kolumbian vientisektori, perinteisesti Venezuelaan on viety autoteollisuuden ja maatalouden (mm. nauta ja kahvi) tuotteita. Erityisesti jälkimmäisissä häviäjiä ovat brasililaiset alan yritykset.

Vaikutus Kolumbian talouteen jäänee kuitenkin suhteellisen pieneksi, Venezuelan talous kun on edelleen syöksykierteessä. Alla olevassa graafissa Brasilian ja Kolumbian viennit Venezuelaan, tilanne vuodelta 2010 osalta arvioitu ennen sopimusta. Kolumbian vienti on romahtanut välien viilenemisen jälkeen 2009, mutta myös Brasilian vienti on vähentynyt huolimatta kolumbialaisten tuotteiden korvaamisen aiheuttamasta hyödystä.

Välien parantumisen myötä brassien osuuden voisi odottaa laskevan lähemmän kolmea miljardia ja kolumbialaisten puolestaan nousevan puoleentoista miljardiin. Venezuelan talouden tilanne ei tosin anna lupauksia tilanteen parantumisesta edes vuonna 2011.

Mainokset