Ensin muutamia poimintoja viime viikon tuloskauden sadosta. Vale julkisti tehneensä historiansa toiseksi parhaan tuloksensa kolmannella kvartaalilla, voittoa yli R$10mrd (€4,23mrd). Yhtiö kertoi myös investointisuunnitelmistaan seuraavalle viisivuotiskaudelle, tarkoituksena on käyttää noin €10mrd vuodessa lähinnä orgaaniseen kasvuun. Näistä yli 60% Brasiliaan. Valella on nousuputki takana joten hyväkään tulos ei riittänyt estämään voittojen kotiutusta vaan osake laski tulosjulkistuksen jälkeen.

Myös teräsyhtiöt CSN (NYSE:SID ja Gerdau (GGB) julkistivat tuloksensa. Molemmat nousivat tuloksen jälkeen, GGB lähes 4% ja SID puolisentoista prosenttia. Pankeista Bradescon (BBD) tulos oli pettymys ja osake laski viidettä prosenttia. Embraerin tulos laski, mutta tilauskirja paisui. Kurssi nousi lähes kolme prosenttia.

Eilen uudeksi presidentiksi valittiin odotetusti Lulan seuraajakseen kannattama Dilma Rousseff. Periaatteessa politiikan pitäisi seurata pitkälti Lulan jälkiä, mutta pelkona on että Dilma ei saa noustua samalla tavalla päivän politiikan yläpuolella vaan joutuu puolueensa nykyistäkin enemmän vasempaan kallellaan olevien suuntausten viemäksi. Tarkkailussa on budjettikuri ja valtion rooli elinkeinoelämässä, erityisesti valtionyhtiöissä kuten Petrobrasissa ja Valessa.

Viime viikon poliitiikkauutisissa oli myös Argentiinan entisen presidentin ja nykyisen presidentin aviomiehen, Nestor Kirchnerin siirtyminen ratsastamaan laakeammille pampoille sydänkohtauksen saattelemana. Oman kautensa jälkeen Nestor on ollut vahva vaikuttaja vaimonsa rinnalla ja poismeno muuttaa näkymiä Argentiinan ensi vuoden vaaleihin, ehkä jopa mahdollistaa maan siirtymiseen markkinaystävällisempään suuntaan.

Buenos Airesin pörssi ottikin uutiset vastaan hypähtämällä askeleen ylemmäs, erityisesti mediayhtiö Clarinin osakkeet nousivat parikymmentä prosenttia. Kirchner kun oli uhonnut lopettavansa yhtiön ennen ensi vuoden vaaleja… Yleinen taloustilanne ei maassa kuitenkaan muutu hetkessä, vaikka kasvua tänä vuonna odotetaan kertyvän mukavat 7,5%, kustannuksena on 25% vauhtia joukseva inflaatio. Taustavoimansa menettämisen myötä heikentynyt presidentti ei auttane tilannetta lähikuukausien aikana.

Tällä viikolla Brasiliassa on hiljaisempi viikko, huomenna tiistaina vietetään pyhäinpäivän kunniaksi kansallista vapaapäivää ja vapaapäivä keskellä viikkoa = pitkä viikonloppu useille brasseille joten myös tänään maanantaina pörssissä ollee hiljaisen vaihdon päivä.

Mainokset