Dilma teki ensimmäiset nimitykset tulevaan hallintoonsa.  Valtiovarainministerinä jatkaa Guido Mantega. Ensimmäisessä haastattelussaan nimityksen jälkeen Guido kertoi tavoitteena olevan julkisen valtion velan supistaminen 30%:iin BKT:stä vuoteen 2014 mennessä nykyisestä 41%:sta.

Kansallisen kehityspankin (BNDES) roolia lainanannossa on tarkoitus pienentää. Pankki tarjoaa lainaa markkinakorkoa pienemmällä korolla harkintansa mukaan ja on lainoittamassa käytännössä kaikkia suurempia hankkeita Brasiliassa. Vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana pankin lainananto oli liki R$73mrd eli lähes €32mrd. BNDES:n rooli pienentäminen mahdollistaa yksityisten rahoittajatahojen aseman paranemista.

Onko BNDES:n roolin pienentäminen käytännössä mahdollista kun edessä on jätti-investointeja paitsi Petrobrasin syvänmeren öljykentille myös mm. Belo Monten vesivoimalaan, luotijuna Rio – São Paulo – Campinas sekä infra- ym. parannukset Copaa ja olympialaisia varten, lukemattomia pienempiä kohteita edes mainitsematta.

BKT kasvutavoitteen Guido kertoi olevan 5%.

Keskuspankin johtajaksi vaihdettiin Alexandre Tombini, joka on aiemmin toiminut mm. IMF:n ja Brasilian keskuspankin viroissa, ennen nimitystään keskuspankissa säännöistä ja finanssijärjestelmästä vastaavana johtajana. Enemmän substanssinimitys siis kuin poliittinen.

Suurimpana haasteena Alexandrella tulee olemaan inflaation pitäminen aisoissa. Inflaatiotavoitteen kerrottiinkin pysyvän 4,5%:ssa vuodessa seuraavien kahden vuoden aikana. Myös keskuspankin toimintavapautta tavoitteen saavuttamiseksi korostettiin, asia kun on aiheuttanut huolta markkinoilla viime päivinä.

Kolmantena nimityksenä ilmoitettiin Miriam Belchior suunnitteluministeriksi. Tehtävä on oleellinen talouden kannalta koska ministeriön alla on mm. kasvunnopeutusohjelma PAC-2, johon on tarkoitus käyttää puolisen biljoonaa dollaria Dilman hallintokauden aikana. Kun tuollaisista kohteista ei oltane valmiita tinkimään, velkasuhteen alentamiseen tarvittavat kiristykset pitäisi saada muualta. Julkisen sektorin toiminnan tehostamisesta ja vastaavista on puhetta, niissä onnistuminen lienee Miriamin suurimpia haasteita.

Ensireaktiot nimityksiin olivat  enemmän positiivisella puolella pitkien korkojen laskiessa nimitysuutisista. Lisää nimityksiä odotetaan ensi viikolla.

Mainokset