Kuun viimeisenä päivänän torstaina Ibovespa yritti hiukan rykäistä ylöspäin sulkien +1,29% nousuun, mutta toukokuuta se ei onnistunut pelastamaan vaan päättynyt kuu oli brassipörssissä huonoin sitten vuoden 2008 lokakuun. Vain kolme osaketta selvisi plussalle realeissa mitaten. Indeksi laski 11,89%, vuoden alusta laskua on tullut 3,99%.

Isoimmat laskut kuittasivat Usiminas (-49,62%), Rossi Residencial (-34%) ja Brookfield (-29,28%).

Pörssilaskun lisäksi dollari nousi realia vastaan 5,82% ja Brasilian KP muutti suuntaansa, tähän asti KP on toiminut realin heikkenemiseksi, nyt KP yrittää hillitä heikkenemistä. Vuoden alusta dollari on vahvistunut 7,97%. IOF:n (transaktiovero) alentaminen valuuttaoperaatioiden osalta voisi auttaa valuutan liian nopeaan vahvistumiseen, mutta brasilialaiset eivät kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole tinkineet siitä.

Pörssilaskusta syyttävä sormi osoittaa Euroopan epävakauden suuntaan joka sai aikaan paon periferiamarkkinoilta joihin Brasiliakin edelleen vahvasti lukeutuu.

Toisaalta päättynyt tuloskausi ei ollut erityisen menestyksekäs brassiyhtiöille, yhtiöiden oman pääoman tuotto jatkoi laskuaan. Tuloksensa raportoineiden brassiyhtiöiden viimeisten 12kk ROE laski ensimmäisellä kvartaalilla 11,6% vuoden takaisesta 15,4%. Laskua selitetään brassitalouden viilenemisellä, korkotason korkeudella (huolimatta viime aikaisesta ohjauskoron laskutrendistä), realin heikkenimisellä ja inflaatiolla.

Brassivälittäjien toukokuun suosikkien joukkosta löytyy kaksi kolmesta toukokuussa nousseesta osakkeessta, teitä ja muuta infraa hallinnoiva CCR ja energiayhtiö AES. Listalla pari kuukautta viihtynyt Iochpe Maxion vetäisi roimat -24,10% romahdukset. Eike Batistan öljy-yhtiö ylsi melkein vastaaviin lukuihin -22,15% laskulla ilmoitettuaan öljyreserviensä Waimea kentällä olevan aiemmin arvioitua pienempiä.

Näiden rinnalla muiden listalla olleiden yhtiöiden sinänsä reippaat laskut tuntuvat jo lieviltä, Tim (NYSE:TSU) -14,02%, Pao de Acucar (NYSE:CBD) -13,67%, Vale (NYSE:VALE) -11,41% ja Petrobras -9,22%.

Itaú Unibancon -2,28% lukema näyttää jonkinlaiselta torjuntavoitolta.

Bonarilistalta AmBev laski 3,79%, Odontoprev nousi 5,88%, Br Malls laski 8,19%, Eletropaulo laski 18,645, Randon laski 6,9% ja Paranapanema laski 22%.

Brassiosakkeet ovat kuitenkin tulleet jo sen verran reippaasti ja nopeasti alas että niiden hankkiminen salkkuun uudestaan alkaa kiinnostamaan.

Kesäkuussa odotetaan volan jatkuvan voimakkaana, erityisesti Euroopan sekavan tilanteen takia, joten suositusten painotukset ovat osakkeissa joihin ulkoiset tuulet eivät niin pahasti vaikuta, maksavat hyvää osinkoa ja joilla on kasvunäkymiä.

Kesäkuuksi välittäjien suosituslistan kärjestä löytyy energiayhtiö Cemig (NYSE:CIG.C), jonka puolesta puhuvat yhtiön maksamat osingot. Myös yhtiön asemoitumista integroiden energina tuottamisen, siirtämisen ja jakelun pidetään vahvuutena muihin alan yhtiöihin nähden.

Valea ovat painaneet huolet Kiinan talouden hidastumisesta sen verran että Valen osinkotuotto yltää jo yli 6%:n. Valen paikkaa suositussalkussa perustellaan lisäksi realin viime aikaisella halpenemisella josta on vientiyhtiölle hyötyä.

CCR jatkaa suositussalkussa. Pao de Acucar jatkaa suosikki salkussa sillä kotimarkkinoiden kysynnän odotetaan suojaavan yhtiön tulosta, Ambev nousi suosikkiosakkeiden joukkoon samoin perustein.

Brassihallituksen kasvua tukevien toimien odotetaan antavan bussivalmistaja Marco Pololle nostetta. Teräsyhtiö Gergau (NYSE:GGB) nousi listalle parilla suosituksella samasta syystä.

Listalla ovat lisäksi huoltoasemaketju Ipirangan omistaja Ultrapar ja energiayhtiö Copel (tosin osa analyytikoista on huolissaan yhtiön kotiosavaltion sekaantumisesta yhtiön toimintaan) sekä Tim.

Bonari mainittakoon taas parhaiten menestyneiden välittäjien suositukset kesäkuulle. Souza Barros, jonka suosituksista koostuva salkku on noussut vuoden aikana yli 35% ja laski toukokuussa vajaan prosentin, suosituksista löytyvät AmBev, CCR, Cemig, Odontoprev ja elektroniikkakomponentteja valmistava Weg SA.

Octo Investimentos pärjäsi jo selvästi heikommin, tuottaen tänä vuonna indeksiä paremmin 15,72%, mutta tuottaen indeksiä isomman 7,32% tappion toukukuussa. Salkussa kesäkuussa: Vale, Itaú Unibanco, Cemig, ostariketju BR Malls sekä kiinteistökehitysyhtiö Eztec.

Mainokset