Brasilian rikkaimman, maailman 7. rikkaimman Eike Batistan pörssinoteeratut yhtiöt kokivat romahduksen Bovespassa eilen. Romahdusta johti öljy-yhtiö OGX:stä jonka arvosta pyyhkiytyi kerralla pois neljännes. Logistiikkayhtiö LLX:n arvosta hävisi 7,46 % ja kaivosyhtiö MMX:n arvosta 6,94 %. Pörssinoteerattujen Eike-yhtiöiden arvosta katosi 18 %. Eiken omaisuuden arvoksi on arvioitu $30mrd dollaria, siitä laskettuna päivän menetykset olivat lähes $6mrd.

Romahdus alkoi OGX:n kerrottua tuotantomääristä Tubarão Azul’n öljykentän kahdella ensimmäisellä öljylähteellä. Yhtiö arvioi tuotantomääräksi 5 000 tynnyriä päivässä / lähde. Aiemmin yhtiö oli toivonut saavansa pumpattua jopa 20 000 tynnyriä päivässä / lähde.

Ennakkoarvioiden ja todellisuuden kuilun syvyys vaikutti heti myös Eiken muihin pörssilistattujen yritysten arvoon, koska myös ne ovat toimintansa alkuvaiheessa ja arvo perustuu vahvasti tulevaisuuden arvaamiseen.

Romahdus vaikutti myös Ibovespa indeksiin joka laski 1,35 % mm. jenkkipörssien ollessa myötätuulessa.

Päivitys Eike siirsi OGX:n toimitusjohtajan syrjään, X-yhtiöiden holdingin EGX:n neuvonantajaksi. Tilalle laitettiin X-ryhmän telakkayhtiö OSX:n tj Luiz Eduardo Guimarães Carneiro. Yhtiö valotti myös kassatilannettaan sen jälkeen kun eräät analyytikot olivat ehtineet arvioida yhtiön olevan mahdollisesti matkalla selvitystilaan.

Yhtiön kassassa on riittävästi käteistä suunniteltujen öljynetsintäprojektien toteuttamiseen ja operatiiviseen toimintaan vuoden 2013 loppuun asti. Yhtiön kassavarat koostuvat lähinnä viime vuonna ja alkuvuodesta toteuttujen vuonna 2018 ja 2022 erääntyvien velkakirja-antien sekä vuoden 2008 IPOn tuotoista. Kassavirtaongelmien varalta yhtiöllä on vielä mahdollista laskea liikkeelle lisää velkakirjoja (tosin hinta lienee huomattavasti kalliimpi kuin alkuvuonna), tehdä uusi anti tai myydä osia öljykentistään.

Mainokset