Brasilian seuraaviin presidentinvaaleihin on vielä reilu puolitoista vuotta aikaa mutta presidenttipeli pyörähti vauhtiin useammallakin rintamalla heti kesälomakauden päätyttyä.

Todennäköisimmät pääehdokkaat ovat istuva pressa Dilma Rousseff ja Minas Gerasin entinen kuvernööri ja nykyinen senaattori samaisesta osavaltiosta Aécio Neves.

Lulan asettumisesta PT:n ehdokkaaksi Dilman sijasta huhuttiin pitkään. Puhuessaan puolueensa kymmenvuotisen valtakauden juhlissä tällä viikolla Lula piti kuitenkin Dilmaa itsestäänselvänä ehdokkaana, ja suuntasi kamppanjan Aéciota vastaan.

Aécio puolestaan aloitteli omaa kamppanjaansa alkuviikosta listaamalla Lulan ja Dilman hallintojen epäonnistumisia, kuten talouskasvun mataluutta viime aikoina, inflaation vauhdittumista ja korruptiota.

Pääehdokkaiden lisäksi presidenttiehdokkuudella flirttailee edellisten vaalien kolmonen, Marina Silva. PT:n perustajajäsen ja ympäristöministerinä Lulan kaudella toiminut ex-senaattori pyrki viime vaaleissa presidentiksi Vihreiden ehdokkaana ja sai hiukan vajaat 20% äänistä ensimmäisellä kierroksella eikä siis päässyt jatkoon.

Vuoden 2014 vaaleja varten Marina on perustamassa uuden puolueen. Nykyistä hallintoa Marina kritisoi erityisesti ympäristön kestävyyden huomiotta jättämisestä politiikassa. Esimerkkeinä talousinsentiivien rakentaminen perinteisen teollisuuden tarpeisiin uusien vähemmän luontoa rasittavien sijasta ja ympäristölupien myöntäminen enemmän poliittisin kuin teknisin perustein.

Neljäs nimi seurattavaksi pressanvaaleissa on viime vuoden paikallisvaaleissa erityisesti Koillis-Brasiliassa hyvin menestyneen PSB:n puheenjohtaja ja Pernambucon kuvernööri Eduardo Campos. Puolue kiertelee ehdokkuuden ympärillä kuin kissa kuuman puuron.

Tällä hetkellä PSB on osa Dilman hallituskoalitiota joten samalla kun puolue ottaa isompia askeleita oman ehdokkaan suuntaan, se loittonee nykyisestä hallituksesta. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty että Eduardo otettaisiin varapresidenttiehdokkaaksi Dilman kampanjaan nykyisen varapresidentin Michel Temerin sijasta.

Michelin puolue PMDB on kuitenkin Brasilian suurin useillakin mittareilla joten vaikka se sateenvarjopuolueena on kovin epäyhtenäinen, sen syrjäyttäminen voisi aiheuttaa isompia menetyksiä kuin voittoja. Lulan strategiajoukoissa suunniteltiin Michelin asettamista São Paulon osavaltion kuvernööriksi jolloin varapresidentin paikka vapautuisi kuin itsestään.

Ehdotus kuitenkin torjuttiin niin PMDB:n riveistä kuin PT:n omista São Paouloa edustavista joukoistakin. PMDB koska vastassa olisi nykyinen kuvernööri Geraldo Alckim jonka voittamisesta ei tulisi helppoa. PT:n São Paulon siipi puolestaan haluaa oman ehdokkaansa kuvernöörikilpaan.

Lopulta ratkaisun voi sanella talouden kehittyminen. Dilman valitsemisen tukemiseksi vuoden 2010 budjetti oli löysähkö ja yhdessä maailmantalouden toipumisen kanssa maa saavutti 7,5% talouskasvun. Sen jälkeen vyötä on laitettu kireämmälle niin Brasiliassa kuin muuallakin joten kasvu on jäänyt huomattavasti vaisummaksi Dilman varsinaisella hallituskaudella.

Nyt Dilman hallinto valmistelee taas budjettikurin löysäämistä jotta talous lähtisi kasvuun ja Dilma seuraavalle kaudelle. Jos talouden vauhdittamisessa onnistutaan (eikä inflaatio lähde sen seurauksena lapasesta nykyistä pahemmin) Eduardon ehdokkuus on epätodennäköisempi. Jos taas talous edelleen näyttää jumittavan vuoden toisella puolella, on Eduardon ehdokkuus todennäköisempi.

Mainokset